Egy gyermeket megtanitani arra ,hogy ne lépjen a hernyóra, éppoly értékes a gyermeknek, mint a hernyónak/Brandley Miller/Dr Kobzos Ilona rovata

Cikkeinkkel segítséget kívánunk nyújatni a cicatartóknak.  További témákat Fórumunkon talál.

Privát üzenetekkel az alábbi E-mail címen vagyok elérhető:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Viselkedés, szokások:

 

Amikor otthonunkba fogadunk egy macskát szabályos kis müremek lesz a társunkMielőtt azonban megtesszük ezt tudatosulnia kell bennünk annak, hogy egy érző lényt fogadunk otthonunkba 10-15 évre! Nagyon sok téves nézet uralkodik manapság is a macskákkal kapcsolatban és ezek jórésze sajnos egyáltalán nem hizelgő a kis bársonytalpuakra nézve.

 

A macska individualista lény igy minden cselekedetét ebből kiindulva kell megközelitenünk.A hibát mindenki ott követi el,hogy azt várja el a macskától mint a kutyától.Nos,ez tökéletes zsákutca.Aki igy közelit a macskához az semmire sem fog velük jutni.
A macska mint ragadozó éjszakai életet él,napjai legnagyobb részét alvással fogja tölteni.16-18 órát is képesek naponta mélyebben és felületesebben aludni.Ha hajlandó ezen szokásán változtatni az állat, azt irántunk való megbecsüléséből teszi.

Minden macska egyedi lény, a szoros értelmében vett átlagmacska nincs.A vérmérsékletük a félénk visszahuzódótól a bátor, vállalkozókedvüig terjedhet.Azonban minden macska természeténél fogva kiváncsi ,érdeklődő.Ebből adódhanak a kisebb nagyobb balesetek.Ha hosszu évekre kivánunk társsá fogadni egy doromboló pajtást meg kell tennünk bizonyos alapvető biztonsági intézkedéseket.A macskának van térlátása,sőt remek akrobata mégse hagyjuk az erkélykorláton egyensulyozni mert leeshet.Fáradhatatlanul igyekeznek olyan szorult helyzetekbe kerülni ahonnan végül nekünk kell kimentenünk őket.Alap tény az ,ha nem akarod,hogy a macskád megtegyen valamit ne adj neki,lehetőséget rá.Készitsünk cicánknak biztonságos helyeket amelyeken tökéletesithetik egyensulyérzéküket.Szeretnek magasan levő helyeken üldögélni és onnan szemlélni a világot.Ha biztositunk nekik ilyen helyeket akkor nem a butorainkat fogják erre használni.Ugyancsak ennek elkerülésére szükséges a kaparófa.A cicák körme ,ugy mint a mienk folyton nő és ők igy maniküröznek.Kis türelemmel rá is szoktathatjuk őket a kaparófa használatára.Szivesen élesitik körmeiket kötélből készült felületen legyen az henger alaku vagy csak az ajtófélfára felszerelt kötéllel bevont fadarab.

Rendkivül szomorú és bosszantó tévhit, hogy a macskától sok fertőző betegséget lehet elkapni.
Ezzel szemben a macska az egyik legtisztább és leghigiénikusabb állat. Hosszú időt tölt naponta bundázatának és körmeinek tisztán tartásával. Ha ezt elmulasztja az betegség első tünete lehet. A kiscica rendkivül hamar elsajátitja az alom használatát. Természtesen főleg az elején előfordulnak balesetek ,de ezek igen hamar elmaradnak.A macska azonban nagyon kényes és használt alomba nem fogja elvégezni a dolgát. Ennek tisztitása az egyik legfontosabb feladatunk.

A macska hallása rendkivül éles, amit mi normál hangnak érzékelünk az neki akár égzengés is lehet.Erre mindig gondoljunk mielőtt elektronikus eszközeinket nagy hangerővel kivánnánk hallgatni.A macskák renszerint a porszivótól is félnek ,bár akadnak ez alól kivételek akik kifejezetten élvezik ha poszivóval távolitják el bundázatunkból az elhalt szóröket.Ez persze extremitás,ne akarjuk ilyenre szoktatni cicánkat.Erre a célra kiválóan megfelel a macskafésű.

A cicák territoriális állatok. Ezt a tényt elsősorban akkor kell figyelembe vennünk ha több állatot szándékszunk együtt tartani.Minden állat számára biztositani kell a megfelelő egyéni életteret.Szeretnek elbujni kis kuckókba ,erre a célra akár dobozok is megfelelnek.A macskafelszerelés gyártók nagyon sokféle jópofa alkalmatosságot kinálnak nekünk erre a célra.

Ugyanezen okból a macskák vizeletükkel valamint szagmirigyeikkel jelölik meg területüket. Ezek az illatmirigyek a cica pofatájékán, a szeme körül, a nyakán és a farka tövénél helyzekednek el. Ezért látjuk azt,hogy a cicus ezen testtájai valamelyikével dörgölőzik a tárgyakhoz,butorokhoz, sőt hozzánk is. Aki érezte már a macskavizelet szagát,főleg a kandurét egyetért velem abban,hogy ez valóban nagyon kellemetlen akár lakásban akár kertes házban tartjuk a cicát. Utóbbi esetben esetleg szomszédi perpatvarra ad okot,hogy a macska nem feltétlenül tekinti territóriuma határának saját kertünket. Ez a tény az egyik legerősebb indok cicánk ivartalanitása mellett ha nem kivánjuk tenyészteni. Játékok széles tárháza áll rendelkezsünkre az állatkereskedésekben az olcsótól a méregdrágáig amik elszórakoztatják kis barátunkat amig mi távol vagyunk. Nem kell azonban elkeseredni mert a cicus egy papirgolyóval is ugyanolyan jól eljátszik mint egy többszáz forintos csörgő csodával.

Végezetül egy nagyon fontos tény: A macskák nem emlékeznek az elmúlt dolgokra ezért soha ne büntessük őket régebben elkövetett nekünk nem tetsző cselekedetekért! Természetesen ha épp tetten érjük kis doromboló kedvencünket némi csintevésen egy határozott ,de semmiképp nem kiabáló hangnemü NEM, meg fogja tenni a hatását. Mivel a cicák nem szeretik a spriccelő dolgokat egy vizipiszoly is jó szolgálatot tehet erre a célra.
Ha ezt a néhány tanácsot megfogadjuk éveken át nagyon sok örömteli perccel fognak megajándékozni bennünket ezek a csodálatos kis lények.

 

Vissza az oldal tetjére


 

 

Egészségmegörzés, betegségek:

 

Mint azt már az előzőekben láthattuk a macska alapvetően kiváncsi természetü lény és ez a tulajdonsága sokszor veszélybe sodorja élete során.Célszerübb a betegségeket megelőzni mint sürgősséggel felkeresni az állatorvost. 

A betegségek megelőzésének egyik fontos alappillére az évenkénti védőoltások, és a megfelelő időközönként elvégzett parazitamentesités.Jó alkalom ez arra,hogy cicánk találkozhasson az állatorvossal és igy az esetleges problémák, számunkra nem észrevehető tünetek a szakértő szem által hamarabb kerülnek felismerésre.Az állatorvos megvizsgálja cicánkat,megméri a hőmérsékletét ,meghallgatja szivét és tüdejét.

Az egészséges cica testhőmérséklete 38-39 fok között van, szivverése nyugalmi állapotban 120-140/perc,légzésszáma 20-30 közt van.

A következőekben a teljesség igénye nélkül emlitést teszünk a legfontosabb macskabetegségekről , ami a gazdi szemszögéből fontos.

A betegségek egy nagy csoportját a fertőző betegségek képezik.A két leggyakrabban elsősorban kölyökkorban előforduló virus okozta betegség a macskanátha és a bélgyulladás.

A macskanátha tünetei:
Tüsszögés,orrfolyás,váladékozó szem, duzzadt izületek.Többféle virus okozza.Kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet.

A bélgyulladás /panleukopenia/ a macskák parvovirus okozta hasmenése mely kezelés nélkül halálos.Véres,nyálkás hasmenés, hányás és ezek következtében veszélyes kiszáradás jellemzi.A virus rendkivül ellenálló,talajban akár egy évig is fertőző maradhat.

A KOMBINÁLT OLTÁS MINDKÉT BETEGSÉG ELLEN VÉDELMET BIZTOSIT.

A macskák leukémiája /FeLV/ egy hosszu lappangási idejü ,évekig rejtve maradó betegség.Legyengiti az állat immunredszerét és igy másodlagos ferőzések keletkeznek.A rákos sejtek elburjánzanak és daganatokat,limfómákat hoznak létre főleg a bélrendszerben.A nyirokcsomók kórosan megduzzadnak.Vérszegénység is társul hozzá.A betegség nyállal terjed ezért elsősorban a kijáró egymással verekedő kandurok a veszélyeztetettek.Gyógyszerekkel a folyamat lassitható de végül halálos. HATÉKONY VÉDŐOLTÁS LÉTEZIK ELLENE melyet évente egyszer kell beadatni a cicának.

A macskák fertőző vérszegénységét a Haemobartonella baktériumok okozzák.a baktériumok a vörösvérsejteket támadják meg .Valószinüleg fertőzött macskák bolhái terjesztik de elkaphatják kölykök is az anyjuktól a méhlepényen át.antibiotikumos kezelés általában meggyógyitja a macskát,de a gyógyult macska bacilusgazda maradhat.

A fertőző hashártyagyulladás /FIP/ kórokozója egy koronavirus mely a fetőzött széklettel és a virust hordozó cseppek belégzésével terjed.Korai szakaszban enyhe hasmenést,étvágytalanságot,lázat ,enyhe mellkasi fertőzéseket okoz.Ezekből a cica meggyógyul.Sokszor évek mulva alakulnak ki a sulyos tünetek.Ismerünk száraz és nedves formát.A nedves formában a mellkasban és a hasüregben nagymennyiségü folyadékgyülem keletkezik, az állat étvágytalanná válik,lázas,hány,hasmenése van.A száraz forma veseelégtelenséget,légzési és idegrendszeri tüneteket,görcsrohamokat okoz.Mindkét forma halálos.Jelenleg semmilyen gyógymód nem létezik a betegségre.Hazánkban is elérhető már egy védőoltás amit az orrnyálkahártyára cseppentenek,itt alakitja ki az elllenanyagot és igy véd a betegség ellen,de eredményessége még ma is kérdőjeles.Legalább annyi veszélye van mint amennyi előny származhat a beadásából.Biztos diagnosztikai módszer sem létezik.A vérben keletkezett ellenanyagok mennyiségét mérik,de ez a teszt nem tud különbséget tenni a bélben található ártalmatlan koronavirus és a betegséget okozó mutálódott virus között.Bizonyos titerértékek felett csupán valószinüsithető a betegség.

A macskák szerzett immunhiányos betegsége /FIV/hasonlóan a FeLV-hez az immunrendszer legyengüléséhez vezető virus okozta betegség.Harapással,közös etetőedény használatával terjed.A fertőzött anya is örökiti kölykeire.Védőoltás nincs ellene , a fertőzött állatot el kell különiteni az egészségesektől még akkor is ha nincsenek tünetei.Antibiotikumokkal ,immunerősitőkkel lassitható a betegség romlása de végül halálos.

A veszettség szerencsére ma már ritkaságszámba menő virusos betegség.A fertőzött állat harapásával terjed.Lappangási ideje 10 nap és hat hónap között mozog.Az idegrendszert támadja meg,Agresszivitás majd levertség,nyáladzás,görcsök jellemzik.Az állat néhány napon belül elpusztul.Védőoltás létezik ellene.

A betegségek következő csoportját a külső és belső paraziták okozta betegségek képezik.
Külső paraziták a bolhák ,az atkák , a kullancsok és mikrosporák.A bolhák vérszivás utján sulyos vérszegénységet okozhatnak, a fülatkák a külsőfül gyulladást idéznek elő.Sulyosabb,elhanyagolt esetekben ez akár a belső fülre is ráterjedhet.A mikorsporák a macskák gombás bőrbetegségeit okozzák,emberre is átterjedhetnek.Megelőzésük a speciális erre a célra gyártott bolha és atkaölő spray-kel,spot on-okkal lehetséges.Gyártanak manapság különböző ultrahangos elven müködő, nyakban kis eszközöket amik távoltartják a bolhákat.Ezek általában egy évig hatásosak.

A belső paraziták közé az orsóféreg, a galandféreg a giardia és a toxoplazma tartozik.A galandférget a kölykök még az anyaméhben illetve egyes esetekben a fertőzött anya tejével kapják el.A galandféreg a fertőzött bolha lenyelésével terjed.Az állat lesoványodik, hiába eszik nem gyarapszik a testsulya,hasa felpuffad.Rendszeres időközönként végzett féregtelenitéssel megelőzhetők a komoly problémák.A giardia hasmenéssel járó fertőzés,fertőzött vizzel terjed.Külön emlitést érdemel a toxoplazmózis mely érdemtelenül rettegett betegség.Sem az embernek,sem a macskának komolyabb tüneteket nem okoz.Ráadásul az emberek legnagyobb része átesik a fertőzésen anélkül,hogy tudna róla.Ez viszont elég ahhoz,hogy a szervezetében elegendő ellenanyag termelődjön .Amiért ezt a negativ bélyeget ráakasztották az az,hogy a terhesség első harmadában magzati károsodást ,akár elhalást okoz.De csak azokban az anyákban akik nem találkoztak előtte a toxoplazmával.A lényeg ebben van.Nagyon sok cica végzi utcán,menhelyen ha gazdája terhes lesz pedig csupán alapvető higiénés szabályokat kell betartani.A kórokozó ürülékkel terjed és 24 órát kell az ürülékben tartózkodnia ahhoz,hogy az embert megfertőzze.tehát ha az almot azonnal eltávolitjuk nincs fetőzésveszély.A kismama számára csupán annyi a védekezés,hogy az alomtakaritást nem ő végzi és mindenegyes macskával való kontaktus után alapos kézmosást végez.

Kedvencünket ért balestek, mérgezések esetén sürgősen állatorvoshoz kell fordulni.Jó tudni,hogy nagyon sok a környezetünkben levő növény mérgező a macskára.Ilyenek a ricinus,diffenbachia,gyöngyvirág,fagyöngy,mikulásvirág,aprócsalán,csattanómaszlag, filodendron, szegfüfélék, az összes hagymás növény, azálea, borostyán, leander, tiszafa.

Ne adjunk macskánknak emberi gyógyszert hacsak az állatorvos külön erre nem utasit bennünket.Mérgező a macskára az algopyprin a paracetamol,az aszpirin, az atropin. A macskákban is előfordul a pajzsmirigy tulmüködése, a cukorbetegség, a mellékvesék kóros müködése.

A leggyakoribb szivbetegség a hipertrófiás obstuktiv kardiomiopátia amely a a szivkamrák megvastagodását jelenti.A tünetei a szapora szivmüködés és a tüdővizenyő.Tartós gyógyszeres kezelésre szorul.

A macskák alattomosan kifejlődő és végül a halálukhoz vezető betegsége a veseelégtelenség. Első tünetei a fokozott vizivás és vizeletürités ,az állat étvágytalanná válik,fogyni kezd,szőre fénytelen,csapzott lesz.Haladéktalanul vigyük orvoshoz.Diétás táplálással lassithatjuk a betegség előrehaladását.

Az ugynevezett alsó hugyuti betegség /FLUTD/ elsősorban hólyagkövességet takar.Leggyakrabban lakásban tartott ,elhizott,ivartalaitott kandurokon alakul ki.A cica sokat ül az alomostálján , esetleg fájdalmasan nyávog, egy-két csepp,esetleg véres vizeletet ürit.A betegség kezdeti szakszában diétás táplálással elkerülhetjük a mütétet,de ha hagyjuk a kövek mennyiségét növekedni azok elzárják a hugyutakat és életveszélyes állapotba sodorjuk a cicánkat.Ilyenkor már csak a mütét segithet az állapot megszüntetésében. Az ivarszervek betegségei közül meg kell emliteni a gennyes méhgyulladást a pyometrát, mely az ivarzást követő négy hét alatt alakul ki függetlenül attól,hogy az állat párosodott e avagy nem.A betegség jele a hüvelyből folyó gennyes,véres váladék.Sürgős állatorvosi ellátást,mütétet igényel .Ennek elmulasztása esetén az állat szeptikus sokkban elhullik.

Végezetül felsorolnék néhány olyan tünetet amelyek jelentkezése esetén mindenképpen fel kell keresni állatorvosunkat.Hőemelkedés,láz,hasmenés,hányás,brámilyen változás a táplálkozási és vizivási szoksáokban,görcsrohamok,bármilyen változás a megszokott viselkedésben.

Vissza az oldal tetjére

 

Táplálkozás:

 

A helyesen táplált macskák kiegyensulyozottak,élénkek.Bundájuk szép vastag ,fényes.Szemük tiszta és sugárzó.

A macska mint ragadozó állat husevő,igy táplálékának legnagyobb mennyiségben állati fehérjét kell tartalmaznia.ezenkivül fontosak számára a szénhidrátok,zsirok, vitaminok, ásványi anyagok,nyomelemek.Más más a táplálékigénye a cicáknak nem ,életkor és tartási mód függvényében.A lakásban tartott,igy kevésbé mozgó cica kevesebb eledelt igényel mint egy szabadba kijáró állat.Az ivartalanitás hajlamosit elhizásra.A vemhes macska táplálékigénye jelentősen megnő.A tápláléknak változatosnak kell lennie, az egyoldalu táplálás különböző hiánybetegségek kialakulásához vezet, Az A vitamin a sejtek megfelelő müködéséhez, a B vitaminok az idegrendszer normális müködéséhez a d vitamin a kalciumanyagcsere szabályozása révén a csontok és a fogak fejlődéséhez az E vitamin a sejtkárosodás elkerüléséhez szükséges.

Az aminosavak közül a igen fontos a taurin és a niacin melyet a macska szervezete nem tud előállitani viszont szinte az összes szervrendszer normális fejlődéséhez elengedhetetlen.
Termel a macska szervezete viszont C vitamint ,igy ennek külön pótlására nincs szükség.
Ugyan a kalóriákat a cicus a fehérjékből nyeri de szüksége van szénhidrátokra , rostokra is.Élettani értelemben ugyan a cicának nincs szüksége szénhidrátra de részben a rostok is ebből állnak és ezek segitik a bélmüködést.A macskának mint husevőnek rövid a bélrendszere.

Ugyancsak elengedhetetlen a zsirok etetése mivel az omega 6 zsirsavat a cica szervezete nem tudja előállitani .Sose etessük tartósan cicánkat kutyatáppal mert ezek vitamin,ásványianyag és nyomelem összetétele nem elegendő az állatnak és igy szintén hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A kiscicákat nyolchetes korukban kell szilárd táplálékra szoktatni.Innentől nincs szükségük tejre.A hagyományos tehéntejben található laktóz, azaz tejcukor a macskák nagy része számára nem emészthető igy hasmenést okoz.Van kereskedelmi forgalomban többféle laktózmentes tej,de szerencsésebb az állatkeresekedéskben kapható speciális cicatejet adni amely szintén laktózmentes. Más macskák pedig a tehéntejben található fehérjére allergiásak.

Elválasztástól háromhónapos koráig napi ötszöri étkezés szükséges,a 12 és 20. hét között napi négyszeri majd a 20-30. hét között háromszori és egy éves korára fokozatosan el kell érni a napi kétszeri étkezést.Ez megfelelő számára kb nyolc éves koráig , a idősődő és idős macska speciális táplálást igényel.

A legtöbb macskatulajdonos gyári tápokkal eteti cicáját elsősorban kényelmi okokból.Ha mégis ugy döntenénk,hogy házi koszttal szándékszunk táplálni cicánkat előzetesen konzultáljuk állatorvossal és próbáljunk valamiféle szakácskönyvszerüséget beszerezni.Az emberi fogyasztásra készitett étel nem való macskának sőt egyes összetevői kifejezetten mérgezőek az állat számára.Amennyiben mégis a házikoszt mellett döntünk soha ne adjunk a macskának csontot. A hust,halat mindig főzzük meg.Soha ne adjunk a macskának nyers sertésbelsőséget..A tojásnak csak a sárgáját adhatjuk a cicának.A belsőség, a hal, a tojás heti egynél többször nem kerülhet a cica tányérjára.

A macskák természetüknél fogva válogatósak,de vannak egyedek amelyek gyomra, bélcsatornája fokozottan érzékeny.A tápgyártók világszerte egyre nagyobb ütemben fejlesztik ki a kornak,nemnek ,egészségi állapotnak megfelelő tápokat. A gyári tápoknak hazánkban kétféle változata érhető el, a száraztápok és a konzervtápok.

Adódik a kérdés,hogy melyiket válasszuk cicánk számára.Kétségtelen,hogy a száraztápokból lényegesen kevesebb mennyiség elegendő a cicus napi étkeztetéséhez.A kizárólagos száraztáp etetés ellen legtöbben azt az érvet hozzák fel,hogy hosszu távon hugykövességet okoz.Ennek azonban az a legfőbb oka ha a cicus nem iszik elég vizet .A száraztápgyártók igyekeztek ezt kiküszöbölni és manapság annyiféle táp között válogathatunk,hogy ez a probléma már korántsem annyira központi kérdés.A ma kereskedelmi forgalomban kapható prémium tápok, hangsulyozom,hogy prémiumtápok etetése során ezzel már nem kell számolni.Javasolni tudom mindenkinek,hogy válasszon a macskája szokásai és izlése szerint egy igen jóminőségü száraztápot és ne sajnálja rá a magasabb árat.Az olcsó sokszor drágább.Nem lehet olcsó áron megfelelő minőségü és összetételü tápot gyártani.Sajnos a média által sugárzott reklámok is sokszor felületesek és profitcentrikusak és nagyon távol állnak a szlogenjeik a valóságtól.Sokszor a gazdi nem is felelőtlenségből hanem tudatlanságból eteti jónak kikáltott ám a valóságban rendkivül silány minőségü táppal kis kedvencét.Ezek nem is feltétlenül olcsók és ha utánaszámolunk az etetési költségnek kiderül,hogy igenis drágábbra jőn ki a végösszeg.Nem is beszélve a táp etetésének szövődményeiről ,hasmenés,hányás, amivel természetesen szintén nem kevés összegért az állatorvost keressük fel.

A konzervtápok skálája is rendkivül széles.Praktikus egyadagos tálkás,alutasakos és nagyobb konzervdobozos változatban kaphatók sokféle izesitéssel.Rendszerint mindegyiken feltünteti a gyártó a napi adagot és természetesen az összetételt is.Igyekezzünk lehetőleg olyan konzervet adni a cicusnak amelyben nincs szinezék vagy tartósitószer.Nem feltétlenül ezek a drágábbak.Minél jobb minőségü egy konzerv annál kevesebb a napi adag.

A jutalomfalatok inkább a gazdi kedvére készülnek ,igazából nagyon gyakran a macska elhizásához vezetnek.Ha mégis szeretnénk adni körültekintően válasszunk tápanyagtartalom alapján.

Saját tapasztalatunk alapján legszerencsésebb a vegyes táplálás.A száraztáp rágcsálásával megelőzhetjük a fogkőképződést.Ez főleg lakásban tartott cicák betegsége mivel nincs lehetőségük természetes táplálékok után nézni.A konzertápok viztartalma megelőzi a kevés víz fogyasztása következtében kialakuló hugykövességet.Bármelyik fajta táplálás mellett döntünk csak szobahőmérsékletü ételt tálaljunk a cicának.

Mindig legyen a cicánk előtt elegendő mennyiségü friss víz. Az etetésre legpraktikusabbak a gumitappal rendelkező fémtálak.Étkezés közben cica nem tudja odébbtolni és higiénikusan tisztán tarthatók.A vizet legoptimálisabb cseréptálkában felkinálni ,ebből szivesebben megissza az állat .Egyszerüen azért mert ebben szagtalan a víz,Ne felejtsük,hogy kis doromboló barátunk szaglása százszor jobb mint a miénk.A széleskörben kapható müanyag etetőtálak legfőbb hibája,hogy nehezen vagy egyáltalán nem tarthatók higiénikusan tisztán .Emiatt sürün kell cserélni az edényeket , hiszen a cicusunk már akkor kellemetlennek fogja találni a szagát amikor mi még nem érzünk semmit és egyszerüen nem fogadja el belőle az ételt és a vizet sem.

Ha minden ügyességünk ellenére elhizik cicánk sürgősen forduljunk állatorvoshoz mert a fogyókura nem játék.Alapszabály az,hogy a cica nem éhezhet mert akár egy -két napos koplalás halálos kimenetelü zsirmájat okoz.

A cicák szeretnek időnként füvet rágcsálni.Teszik ezt azért mert segit a bélcsatonában összegyült szőrlabdák eltávolitásában és csökkenti a gyomosav mennyiségét.Főleg benti cicáknál fontos,hogy csiráztassunk nekik füvet.Egyszerü alacsony cserépbe vessünk búza vagy egyéb gabonamagot és néhány napi locsolás után szép zöld füvünk lesz.Igy kis pajtásunk nem fogja megrágcsálni szobanövényeinket sem.

Amit semmiképp ne adjunk a macskának az a hagymás, füszeres élelek.A hagyma mérgezést okoz,.A cicák nátriumigénye ötöde az emberének igy a jól megasózott emberi étel szintén káros a cicára.Szintén tilos a csokoládé mivel a benne levő alkaloida akár halálos is lehet a cicára.

Tilos a macskával nyers sertéshust etetni..A nyers sertéshus tartalmazhat egy olyan virust amely az Aujerszky kórnak nevezett betegséget okozza a macskában.Ennek tünetei a veszettséghez hasonlitanak, ezért is nevezik álveszettségnek.A betegség gyógyithatatlan ,az állat néhány nap alatt elhullik. Ha ezeket az alapvető tanácsokat betartjuk sok boldog évet tölhetünk együtt kedvencünkkel.

 

Vissza az oldal tetjére

 

 

Macska és ember:

 

Az ember és a macska kapcsolata hosszu évezeredekre vezethető vissza. 5-6 ezer évvel ezelőtt a mai házi macska legvalószinübb őse a nubiai vadmacska azért szegődött az ember mellé mert a magtárak rágcsálói kiváló táplálékforrások voltak. Az ember felismerve ennek hasznát maga is el kezdte táplálni ,helyet adni az állattnak. Az ősi egyiptomiak szentként tekintettek a macskára.A sötét középkor viszontagságai után ismét felvirágzott a macskák csillaga.Napjainkra igazi házikedvencként szerepel a listán.Sok európai országban és a tengerentulon is nagyobb számban tartanak a háztartásokban macskát mint kutyát. Népszerüsége abban rejlik,hogy nem kell rendszeresen sétáltatni, remekül érzi magát otthon addig is míg a család dolgozik,tanul.

Az ember ugy bánik a macskával mintha ember lenne és a macska is ugy tekint az emberre mintha macska lenne. Kapcsolatunk alapja a kölcsönös figyelem.

A kolóniákban élő macskák ugyan hierarchikus kapcsolatokat alakitanak ki egymás közt ,de macska és ember között jobb a kapcsolat mint macska és macska között.

A macska azért játszik szivesen velünk vagy azért támad kedve az ölünkben dorombolni mert mi annyival vagyunk nagyobbak egy felnőtt macskánál mint egy felnőtt macska a kölyökmacskánál.Igy a macska ölünkben dorombolva ugyanazt a fizikai kötöttséget és melegséget érzi ,mint kiscica korában.Cirógatásunk hasonló érzést kelt benne mint amikor az anyja tisztogatta a bundáját.Ilyen értelemben a macska mindig egy kicsit gyerek marad.

A macska és az ember jó kapcsolatának záloga a korai szocializáció.A kiscicákat korán hozzá kell szoktatni az emberi érintéshez.Az ilyen kiscicák magabiztosabbak,könnyebben kezdeményzenek és könyebben szoknak hozzá uj tágyakhoz.

Vannak emberek akik szerint a macskák maguknakvaló,zárkózott lények ,pedig minél több időt tölt a tulajdonos a cicájával annál szorosabb a kötelék közöttük.

Minden macskatulajdonos beszélget a macskájával bár ezt nem mindenki vallja be.A macskák is megtanultak hangjelekkel és testbeszéddel kommunikálni velünk.Ezeket a jeleket kivánságaik kifejezésére használják.Körülbelül 16 féle hang van amivel jelzik számunkra igényeiket.Másféle hangon kérnek enni és más hangot adnak ki ha egyszerüen csak játszani szeretnének velünk.Melyik macskatulajdonos ne ismerné kedvence dorombolását.Igazi meghitt kapcsolat gazdi és cicája között amikor egy fárasztó munkanap után ölünkbe ugrik , jelegeztes dagasztó mozdulatokba kezd és sajátságos hangon dorombol.Ilyenkor emlékszik azokra az időkre amikor kiscica volt és anyukája szoptatta.Kutatók bizonyitották,hogy ennek a hangnak a frekvenciája nyugtatólag hat az emberre.Ismét mindketten profitálunk ebből a kapcsolatból.Részletes élettani vizsgálatok kimutatták,hogy akinek macskája van javul az egészségi állapota,csökken a vérnyomása , javulnak krónikus betegségei.

Azonban ahhoz,hogy harmonikus kapcsolatunk legyen cicánkkal az alapvető szükségleteit ki kell,hogy elégitsük. Mindegy,hogy milyen cicát választunk egy alapfelszerelésnek meg kell lennie mielőtt uj lakótársunk megérkezik. Mint azt már előzőekben emlitettük a kiscicát könnyü szobatisztaságra nevelni.Igy szükség van legalább egy alomtálcára. Ha elég sok időt töltünk otthonunktól távol szerencsés többet is beszereznünk. Igy elkerülhetjük az esetleges mellépiszkitást. Jó tanácsként megfogadhatjuk, hogy eggyel több alomtálcánk legyen mint ahány cicus lakik a házban. akik kertes házban laknak ott is szerencsés legalább egy alomtálcát elhelyezni a lakásban bár a cicák valószinüleg kint fogják elvégezni a dolgukat. Az alomtálcát helyezzük a lakás egy nyugodtabb részébe,hogy a macska kényelmes körülmények közöött végezze el a dolgát.

Ami a fekhelyet illeti számtalan kosarat,kanapét és hansonló alkalmtosságokat lehet kapni az állatkereskedésekben, de a macska ugyis maga fogja eldönteni, hogy hol hajtja fejét álomra. A gazdik egy része beengedi cicáját az ágyába. Ezt tegye mindenki saját belátása szerint. Természetesen a megfelelő higiénés szabályok betartásával.


Szükséges egy hordozó doboz is amiben elvisszük az állatorvoshoz a cicát..Ebből is többfélét gyártanak.A müanyagból készült jól záródó dobozok a legszerencsésebbek hiszen ezek jól tisztán tarthatók.Árulnak fonott kosarakat is amik ugyan jól néznek ki ,de nehézkes tisztán tartani és könnyebb kiszabadulni is belőlük.

Az etető és itatótálakról már esett szó korábban. Fontos a cicát kezdettől fogva hozzászoktatni a fésüléshez, főleg a hosszuszőrü fajtákat.Ők naponta igényelnek bundaáplást ami szintén a meghitt kapcsolatteremtés eszköze.Miután a macska egész életén át ápolja bundáját fürdetésre nincs igazán szüksége.Természetesen ha kijárós cicánk gyalázatosan piszkos vagy sáros állapotban kerül elő körutjáról az ő és a magunk érdekében is segiteni kell ezen az állapoton. Ha ezeket a dolgokat beszereztük akkor jöhet végre a várvavárt cica!

Azt azonban sosem szabad elfelejteni,hogy egy rendkivül érzékeny ,kifinomult élőlényt veszünk magunkhoz és nem egy plüss állatot.Az alapvető testi és lelki igényeit ki kell hogy elégitsük a nap huszonnégy órájában éveken át.gondolkozzunk el rajta ,hogy képesek vagyunk e ennek a nem kis feladatnak eleget tenni.Ha erre a kérdésre tiszta szivből igennel válaszoltunk akkor és csak akkor jöhet a cica.

Vissza az oldal tetjére