Macska és ember:

 

Az ember és a macska kapcsolata hosszu évezeredekre vezethető vissza. 5-6 ezer évvel ezelőtt a mai házi macska legvalószinübb őse a nubiai vadmacska azért szegődött az ember mellé mert a magtárak rágcsálói kiváló táplálékforrások voltak. Az ember felismerve ennek hasznát maga is el kezdte táplálni ,helyet adni az állattnak. Az ősi egyiptomiak szentként tekintettek a macskára.A sötét középkor viszontagságai után ismét felvirágzott a macskák csillaga.Napjainkra igazi házikedvencként szerepel a listán.Sok európai országban és a tengerentulon is nagyobb számban tartanak a háztartásokban macskát mint kutyát. Népszerüsége abban rejlik,hogy nem kell rendszeresen sétáltatni, remekül érzi magát otthon addig is míg a család dolgozik,tanul.

Az ember ugy bánik a macskával mintha ember lenne és a macska is ugy tekint az emberre mintha macska lenne. Kapcsolatunk alapja a kölcsönös figyelem.

A kolóniákban élő macskák ugyan hierarchikus kapcsolatokat alakitanak ki egymás közt ,de macska és ember között jobb a kapcsolat mint macska és macska között.

A macska azért játszik szivesen velünk vagy azért támad kedve az ölünkben dorombolni mert mi annyival vagyunk nagyobbak egy felnőtt macskánál mint egy felnőtt macska a kölyökmacskánál.Igy a macska ölünkben dorombolva ugyanazt a fizikai kötöttséget és melegséget érzi ,mint kiscica korában.Cirógatásunk hasonló érzést kelt benne mint amikor az anyja tisztogatta a bundáját.Ilyen értelemben a macska mindig egy kicsit gyerek marad.

A macska és az ember jó kapcsolatának záloga a korai szocializáció.A kiscicákat korán hozzá kell szoktatni az emberi érintéshez.Az ilyen kiscicák magabiztosabbak,könnyebben kezdeményzenek és könyebben szoknak hozzá uj tágyakhoz.

Vannak emberek akik szerint a macskák maguknakvaló,zárkózott lények ,pedig minél több időt tölt a tulajdonos a cicájával annál szorosabb a kötelék közöttük.

Minden macskatulajdonos beszélget a macskájával bár ezt nem mindenki vallja be.A macskák is megtanultak hangjelekkel és testbeszéddel kommunikálni velünk.Ezeket a jeleket kivánságaik kifejezésére használják.Körülbelül 16 féle hang van amivel jelzik számunkra igényeiket.Másféle hangon kérnek enni és más hangot adnak ki ha egyszerüen csak játszani szeretnének velünk.Melyik macskatulajdonos ne ismerné kedvence dorombolását.Igazi meghitt kapcsolat gazdi és cicája között amikor egy fárasztó munkanap után ölünkbe ugrik , jelegeztes dagasztó mozdulatokba kezd és sajátságos hangon dorombol.Ilyenkor emlékszik azokra az időkre amikor kiscica volt és anyukája szoptatta.Kutatók bizonyitották,hogy ennek a hangnak a frekvenciája nyugtatólag hat az emberre.Ismét mindketten profitálunk ebből a kapcsolatból.Részletes élettani vizsgálatok kimutatták,hogy akinek macskája van javul az egészségi állapota,csökken a vérnyomása , javulnak krónikus betegségei.

Azonban ahhoz,hogy harmonikus kapcsolatunk legyen cicánkkal az alapvető szükségleteit ki kell,hogy elégitsük. Mindegy,hogy milyen cicát választunk egy alapfelszerelésnek meg kell lennie mielőtt uj lakótársunk megérkezik. Mint azt már előzőekben emlitettük a kiscicát könnyü szobatisztaságra nevelni.Igy szükség van legalább egy alomtálcára. Ha elég sok időt töltünk otthonunktól távol szerencsés többet is beszereznünk. Igy elkerülhetjük az esetleges mellépiszkitást. Jó tanácsként megfogadhatjuk, hogy eggyel több alomtálcánk legyen mint ahány cicus lakik a házban. akik kertes házban laknak ott is szerencsés legalább egy alomtálcát elhelyezni a lakásban bár a cicák valószinüleg kint fogják elvégezni a dolgukat. Az alomtálcát helyezzük a lakás egy nyugodtabb részébe,hogy a macska kényelmes körülmények közöött végezze el a dolgát.

Ami a fekhelyet illeti számtalan kosarat,kanapét és hansonló alkalmtosságokat lehet kapni az állatkereskedésekben, de a macska ugyis maga fogja eldönteni, hogy hol hajtja fejét álomra. A gazdik egy része beengedi cicáját az ágyába. Ezt tegye mindenki saját belátása szerint. Természetesen a megfelelő higiénés szabályok betartásával.


Szükséges egy hordozó doboz is amiben elvisszük az állatorvoshoz a cicát..Ebből is többfélét gyártanak.A müanyagból készült jól záródó dobozok a legszerencsésebbek hiszen ezek jól tisztán tarthatók.Árulnak fonott kosarakat is amik ugyan jól néznek ki ,de nehézkes tisztán tartani és könnyebb kiszabadulni is belőlük.

Az etető és itatótálakról már esett szó korábban. Fontos a cicát kezdettől fogva hozzászoktatni a fésüléshez, főleg a hosszuszőrü fajtákat.Ők naponta igényelnek bundaáplást ami szintén a meghitt kapcsolatteremtés eszköze.Miután a macska egész életén át ápolja bundáját fürdetésre nincs igazán szüksége.Természetesen ha kijárós cicánk gyalázatosan piszkos vagy sáros állapotban kerül elő körutjáról az ő és a magunk érdekében is segiteni kell ezen az állapoton. Ha ezeket a dolgokat beszereztük akkor jöhet végre a várvavárt cica!

Azt azonban sosem szabad elfelejteni,hogy egy rendkivül érzékeny ,kifinomult élőlényt veszünk magunkhoz és nem egy plüss állatot.Az alapvető testi és lelki igényeit ki kell hogy elégitsük a nap huszonnégy órájában éveken át.gondolkozzunk el rajta ,hogy képesek vagyunk e ennek a nem kis feladatnak eleget tenni.Ha erre a kérdésre tiszta szivből igennel válaszoltunk akkor és csak akkor jöhet a cica.

Vissza az oldal tetjére