Táplálkozás:

 

A helyesen táplált macskák kiegyensulyozottak,élénkek.Bundájuk szép vastag ,fényes.Szemük tiszta és sugárzó.

A macska mint ragadozó állat husevő,igy táplálékának legnagyobb mennyiségben állati fehérjét kell tartalmaznia.ezenkivül fontosak számára a szénhidrátok,zsirok, vitaminok, ásványi anyagok,nyomelemek.Más más a táplálékigénye a cicáknak nem ,életkor és tartási mód függvényében.A lakásban tartott,igy kevésbé mozgó cica kevesebb eledelt igényel mint egy szabadba kijáró állat.Az ivartalanitás hajlamosit elhizásra.A vemhes macska táplálékigénye jelentősen megnő.A tápláléknak változatosnak kell lennie, az egyoldalu táplálás különböző hiánybetegségek kialakulásához vezet, Az A vitamin a sejtek megfelelő müködéséhez, a B vitaminok az idegrendszer normális müködéséhez a d vitamin a kalciumanyagcsere szabályozása révén a csontok és a fogak fejlődéséhez az E vitamin a sejtkárosodás elkerüléséhez szükséges.

Az aminosavak közül a igen fontos a taurin és a niacin melyet a macska szervezete nem tud előállitani viszont szinte az összes szervrendszer normális fejlődéséhez elengedhetetlen.
Termel a macska szervezete viszont C vitamint ,igy ennek külön pótlására nincs szükség.
Ugyan a kalóriákat a cicus a fehérjékből nyeri de szüksége van szénhidrátokra , rostokra is.Élettani értelemben ugyan a cicának nincs szüksége szénhidrátra de részben a rostok is ebből állnak és ezek segitik a bélmüködést.A macskának mint husevőnek rövid a bélrendszere.

Ugyancsak elengedhetetlen a zsirok etetése mivel az omega 6 zsirsavat a cica szervezete nem tudja előállitani .Sose etessük tartósan cicánkat kutyatáppal mert ezek vitamin,ásványianyag és nyomelem összetétele nem elegendő az állatnak és igy szintén hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A kiscicákat nyolchetes korukban kell szilárd táplálékra szoktatni.Innentől nincs szükségük tejre.A hagyományos tehéntejben található laktóz, azaz tejcukor a macskák nagy része számára nem emészthető igy hasmenést okoz.Van kereskedelmi forgalomban többféle laktózmentes tej,de szerencsésebb az állatkeresekedéskben kapható speciális cicatejet adni amely szintén laktózmentes. Más macskák pedig a tehéntejben található fehérjére allergiásak.

Elválasztástól háromhónapos koráig napi ötszöri étkezés szükséges,a 12 és 20. hét között napi négyszeri majd a 20-30. hét között háromszori és egy éves korára fokozatosan el kell érni a napi kétszeri étkezést.Ez megfelelő számára kb nyolc éves koráig , a idősődő és idős macska speciális táplálást igényel.

A legtöbb macskatulajdonos gyári tápokkal eteti cicáját elsősorban kényelmi okokból.Ha mégis ugy döntenénk,hogy házi koszttal szándékszunk táplálni cicánkat előzetesen konzultáljuk állatorvossal és próbáljunk valamiféle szakácskönyvszerüséget beszerezni.Az emberi fogyasztásra készitett étel nem való macskának sőt egyes összetevői kifejezetten mérgezőek az állat számára.Amennyiben mégis a házikoszt mellett döntünk soha ne adjunk a macskának csontot. A hust,halat mindig főzzük meg.Soha ne adjunk a macskának nyers sertésbelsőséget..A tojásnak csak a sárgáját adhatjuk a cicának.A belsőség, a hal, a tojás heti egynél többször nem kerülhet a cica tányérjára.

A macskák természetüknél fogva válogatósak,de vannak egyedek amelyek gyomra, bélcsatornája fokozottan érzékeny.A tápgyártók világszerte egyre nagyobb ütemben fejlesztik ki a kornak,nemnek ,egészségi állapotnak megfelelő tápokat. A gyári tápoknak hazánkban kétféle változata érhető el, a száraztápok és a konzervtápok.

Adódik a kérdés,hogy melyiket válasszuk cicánk számára.Kétségtelen,hogy a száraztápokból lényegesen kevesebb mennyiség elegendő a cicus napi étkeztetéséhez.A kizárólagos száraztáp etetés ellen legtöbben azt az érvet hozzák fel,hogy hosszu távon hugykövességet okoz.Ennek azonban az a legfőbb oka ha a cicus nem iszik elég vizet .A száraztápgyártók igyekeztek ezt kiküszöbölni és manapság annyiféle táp között válogathatunk,hogy ez a probléma már korántsem annyira központi kérdés.A ma kereskedelmi forgalomban kapható prémium tápok, hangsulyozom,hogy prémiumtápok etetése során ezzel már nem kell számolni.Javasolni tudom mindenkinek,hogy válasszon a macskája szokásai és izlése szerint egy igen jóminőségü száraztápot és ne sajnálja rá a magasabb árat.Az olcsó sokszor drágább.Nem lehet olcsó áron megfelelő minőségü és összetételü tápot gyártani.Sajnos a média által sugárzott reklámok is sokszor felületesek és profitcentrikusak és nagyon távol állnak a szlogenjeik a valóságtól.Sokszor a gazdi nem is felelőtlenségből hanem tudatlanságból eteti jónak kikáltott ám a valóságban rendkivül silány minőségü táppal kis kedvencét.Ezek nem is feltétlenül olcsók és ha utánaszámolunk az etetési költségnek kiderül,hogy igenis drágábbra jőn ki a végösszeg.Nem is beszélve a táp etetésének szövődményeiről ,hasmenés,hányás, amivel természetesen szintén nem kevés összegért az állatorvost keressük fel.

A konzervtápok skálája is rendkivül széles.Praktikus egyadagos tálkás,alutasakos és nagyobb konzervdobozos változatban kaphatók sokféle izesitéssel.Rendszerint mindegyiken feltünteti a gyártó a napi adagot és természetesen az összetételt is.Igyekezzünk lehetőleg olyan konzervet adni a cicusnak amelyben nincs szinezék vagy tartósitószer.Nem feltétlenül ezek a drágábbak.Minél jobb minőségü egy konzerv annál kevesebb a napi adag.

A jutalomfalatok inkább a gazdi kedvére készülnek ,igazából nagyon gyakran a macska elhizásához vezetnek.Ha mégis szeretnénk adni körültekintően válasszunk tápanyagtartalom alapján.

Saját tapasztalatunk alapján legszerencsésebb a vegyes táplálás.A száraztáp rágcsálásával megelőzhetjük a fogkőképződést.Ez főleg lakásban tartott cicák betegsége mivel nincs lehetőségük természetes táplálékok után nézni.A konzertápok viztartalma megelőzi a kevés víz fogyasztása következtében kialakuló hugykövességet.Bármelyik fajta táplálás mellett döntünk csak szobahőmérsékletü ételt tálaljunk a cicának.

Mindig legyen a cicánk előtt elegendő mennyiségü friss víz. Az etetésre legpraktikusabbak a gumitappal rendelkező fémtálak.Étkezés közben cica nem tudja odébbtolni és higiénikusan tisztán tarthatók.A vizet legoptimálisabb cseréptálkában felkinálni ,ebből szivesebben megissza az állat .Egyszerüen azért mert ebben szagtalan a víz,Ne felejtsük,hogy kis doromboló barátunk szaglása százszor jobb mint a miénk.A széleskörben kapható müanyag etetőtálak legfőbb hibája,hogy nehezen vagy egyáltalán nem tarthatók higiénikusan tisztán .Emiatt sürün kell cserélni az edényeket , hiszen a cicusunk már akkor kellemetlennek fogja találni a szagát amikor mi még nem érzünk semmit és egyszerüen nem fogadja el belőle az ételt és a vizet sem.

Ha minden ügyességünk ellenére elhizik cicánk sürgősen forduljunk állatorvoshoz mert a fogyókura nem játék.Alapszabály az,hogy a cica nem éhezhet mert akár egy -két napos koplalás halálos kimenetelü zsirmájat okoz.

A cicák szeretnek időnként füvet rágcsálni.Teszik ezt azért mert segit a bélcsatonában összegyült szőrlabdák eltávolitásában és csökkenti a gyomosav mennyiségét.Főleg benti cicáknál fontos,hogy csiráztassunk nekik füvet.Egyszerü alacsony cserépbe vessünk búza vagy egyéb gabonamagot és néhány napi locsolás után szép zöld füvünk lesz.Igy kis pajtásunk nem fogja megrágcsálni szobanövényeinket sem.

Amit semmiképp ne adjunk a macskának az a hagymás, füszeres élelek.A hagyma mérgezést okoz,.A cicák nátriumigénye ötöde az emberének igy a jól megasózott emberi étel szintén káros a cicára.Szintén tilos a csokoládé mivel a benne levő alkaloida akár halálos is lehet a cicára.

Tilos a macskával nyers sertéshust etetni..A nyers sertéshus tartalmazhat egy olyan virust amely az Aujerszky kórnak nevezett betegséget okozza a macskában.Ennek tünetei a veszettséghez hasonlitanak, ezért is nevezik álveszettségnek.A betegség gyógyithatatlan ,az állat néhány nap alatt elhullik. Ha ezeket az alapvető tanácsokat betartjuk sok boldog évet tölhetünk együtt kedvencünkkel.

 

Vissza az oldal tetjére