Egészségmegörzés, betegségek:

 

Mint azt már az előzőekben láthattuk a macska alapvetően kiváncsi természetü lény és ez a tulajdonsága sokszor veszélybe sodorja élete során.Célszerübb a betegségeket megelőzni mint sürgősséggel felkeresni az állatorvost. 

A betegségek megelőzésének egyik fontos alappillére az évenkénti védőoltások, és a megfelelő időközönként elvégzett parazitamentesités.Jó alkalom ez arra,hogy cicánk találkozhasson az állatorvossal és igy az esetleges problémák, számunkra nem észrevehető tünetek a szakértő szem által hamarabb kerülnek felismerésre.Az állatorvos megvizsgálja cicánkat,megméri a hőmérsékletét ,meghallgatja szivét és tüdejét.

Az egészséges cica testhőmérséklete 38-39 fok között van, szivverése nyugalmi állapotban 120-140/perc,légzésszáma 20-30 közt van.

A következőekben a teljesség igénye nélkül emlitést teszünk a legfontosabb macskabetegségekről , ami a gazdi szemszögéből fontos.

A betegségek egy nagy csoportját a fertőző betegségek képezik.A két leggyakrabban elsősorban kölyökkorban előforduló virus okozta betegség a macskanátha és a bélgyulladás.

A macskanátha tünetei:
Tüsszögés,orrfolyás,váladékozó szem, duzzadt izületek.Többféle virus okozza.Kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet.

A bélgyulladás /panleukopenia/ a macskák parvovirus okozta hasmenése mely kezelés nélkül halálos.Véres,nyálkás hasmenés, hányás és ezek következtében veszélyes kiszáradás jellemzi.A virus rendkivül ellenálló,talajban akár egy évig is fertőző maradhat.

A KOMBINÁLT OLTÁS MINDKÉT BETEGSÉG ELLEN VÉDELMET BIZTOSIT.

A macskák leukémiája /FeLV/ egy hosszu lappangási idejü ,évekig rejtve maradó betegség.Legyengiti az állat immunredszerét és igy másodlagos ferőzések keletkeznek.A rákos sejtek elburjánzanak és daganatokat,limfómákat hoznak létre főleg a bélrendszerben.A nyirokcsomók kórosan megduzzadnak.Vérszegénység is társul hozzá.A betegség nyállal terjed ezért elsősorban a kijáró egymással verekedő kandurok a veszélyeztetettek.Gyógyszerekkel a folyamat lassitható de végül halálos. HATÉKONY VÉDŐOLTÁS LÉTEZIK ELLENE melyet évente egyszer kell beadatni a cicának.

A macskák fertőző vérszegénységét a Haemobartonella baktériumok okozzák.a baktériumok a vörösvérsejteket támadják meg .Valószinüleg fertőzött macskák bolhái terjesztik de elkaphatják kölykök is az anyjuktól a méhlepényen át.antibiotikumos kezelés általában meggyógyitja a macskát,de a gyógyult macska bacilusgazda maradhat.

A fertőző hashártyagyulladás /FIP/ kórokozója egy koronavirus mely a fetőzött széklettel és a virust hordozó cseppek belégzésével terjed.Korai szakaszban enyhe hasmenést,étvágytalanságot,lázat ,enyhe mellkasi fertőzéseket okoz.Ezekből a cica meggyógyul.Sokszor évek mulva alakulnak ki a sulyos tünetek.Ismerünk száraz és nedves formát.A nedves formában a mellkasban és a hasüregben nagymennyiségü folyadékgyülem keletkezik, az állat étvágytalanná válik,lázas,hány,hasmenése van.A száraz forma veseelégtelenséget,légzési és idegrendszeri tüneteket,görcsrohamokat okoz.Mindkét forma halálos.Jelenleg semmilyen gyógymód nem létezik a betegségre.Hazánkban is elérhető már egy védőoltás amit az orrnyálkahártyára cseppentenek,itt alakitja ki az elllenanyagot és igy véd a betegség ellen,de eredményessége még ma is kérdőjeles.Legalább annyi veszélye van mint amennyi előny származhat a beadásából.Biztos diagnosztikai módszer sem létezik.A vérben keletkezett ellenanyagok mennyiségét mérik,de ez a teszt nem tud különbséget tenni a bélben található ártalmatlan koronavirus és a betegséget okozó mutálódott virus között.Bizonyos titerértékek felett csupán valószinüsithető a betegség.

A macskák szerzett immunhiányos betegsége /FIV/hasonlóan a FeLV-hez az immunrendszer legyengüléséhez vezető virus okozta betegség.Harapással,közös etetőedény használatával terjed.A fertőzött anya is örökiti kölykeire.Védőoltás nincs ellene , a fertőzött állatot el kell különiteni az egészségesektől még akkor is ha nincsenek tünetei.Antibiotikumokkal ,immunerősitőkkel lassitható a betegség romlása de végül halálos.

A veszettség szerencsére ma már ritkaságszámba menő virusos betegség.A fertőzött állat harapásával terjed.Lappangási ideje 10 nap és hat hónap között mozog.Az idegrendszert támadja meg,Agresszivitás majd levertség,nyáladzás,görcsök jellemzik.Az állat néhány napon belül elpusztul.Védőoltás létezik ellene.

A betegségek következő csoportját a külső és belső paraziták okozta betegségek képezik.
Külső paraziták a bolhák ,az atkák , a kullancsok és mikrosporák.A bolhák vérszivás utján sulyos vérszegénységet okozhatnak, a fülatkák a külsőfül gyulladást idéznek elő.Sulyosabb,elhanyagolt esetekben ez akár a belső fülre is ráterjedhet.A mikorsporák a macskák gombás bőrbetegségeit okozzák,emberre is átterjedhetnek.Megelőzésük a speciális erre a célra gyártott bolha és atkaölő spray-kel,spot on-okkal lehetséges.Gyártanak manapság különböző ultrahangos elven müködő, nyakban kis eszközöket amik távoltartják a bolhákat.Ezek általában egy évig hatásosak.

A belső paraziták közé az orsóféreg, a galandféreg a giardia és a toxoplazma tartozik.A galandférget a kölykök még az anyaméhben illetve egyes esetekben a fertőzött anya tejével kapják el.A galandféreg a fertőzött bolha lenyelésével terjed.Az állat lesoványodik, hiába eszik nem gyarapszik a testsulya,hasa felpuffad.Rendszeres időközönként végzett féregtelenitéssel megelőzhetők a komoly problémák.A giardia hasmenéssel járó fertőzés,fertőzött vizzel terjed.Külön emlitést érdemel a toxoplazmózis mely érdemtelenül rettegett betegség.Sem az embernek,sem a macskának komolyabb tüneteket nem okoz.Ráadásul az emberek legnagyobb része átesik a fertőzésen anélkül,hogy tudna róla.Ez viszont elég ahhoz,hogy a szervezetében elegendő ellenanyag termelődjön .Amiért ezt a negativ bélyeget ráakasztották az az,hogy a terhesség első harmadában magzati károsodást ,akár elhalást okoz.De csak azokban az anyákban akik nem találkoztak előtte a toxoplazmával.A lényeg ebben van.Nagyon sok cica végzi utcán,menhelyen ha gazdája terhes lesz pedig csupán alapvető higiénés szabályokat kell betartani.A kórokozó ürülékkel terjed és 24 órát kell az ürülékben tartózkodnia ahhoz,hogy az embert megfertőzze.tehát ha az almot azonnal eltávolitjuk nincs fetőzésveszély.A kismama számára csupán annyi a védekezés,hogy az alomtakaritást nem ő végzi és mindenegyes macskával való kontaktus után alapos kézmosást végez.

Kedvencünket ért balestek, mérgezések esetén sürgősen állatorvoshoz kell fordulni.Jó tudni,hogy nagyon sok a környezetünkben levő növény mérgező a macskára.Ilyenek a ricinus,diffenbachia,gyöngyvirág,fagyöngy,mikulásvirág,aprócsalán,csattanómaszlag, filodendron, szegfüfélék, az összes hagymás növény, azálea, borostyán, leander, tiszafa.

Ne adjunk macskánknak emberi gyógyszert hacsak az állatorvos külön erre nem utasit bennünket.Mérgező a macskára az algopyprin a paracetamol,az aszpirin, az atropin. A macskákban is előfordul a pajzsmirigy tulmüködése, a cukorbetegség, a mellékvesék kóros müködése.

A leggyakoribb szivbetegség a hipertrófiás obstuktiv kardiomiopátia amely a a szivkamrák megvastagodását jelenti.A tünetei a szapora szivmüködés és a tüdővizenyő.Tartós gyógyszeres kezelésre szorul.

A macskák alattomosan kifejlődő és végül a halálukhoz vezető betegsége a veseelégtelenség. Első tünetei a fokozott vizivás és vizeletürités ,az állat étvágytalanná válik,fogyni kezd,szőre fénytelen,csapzott lesz.Haladéktalanul vigyük orvoshoz.Diétás táplálással lassithatjuk a betegség előrehaladását.

Az ugynevezett alsó hugyuti betegség /FLUTD/ elsősorban hólyagkövességet takar.Leggyakrabban lakásban tartott ,elhizott,ivartalaitott kandurokon alakul ki.A cica sokat ül az alomostálján , esetleg fájdalmasan nyávog, egy-két csepp,esetleg véres vizeletet ürit.A betegség kezdeti szakszában diétás táplálással elkerülhetjük a mütétet,de ha hagyjuk a kövek mennyiségét növekedni azok elzárják a hugyutakat és életveszélyes állapotba sodorjuk a cicánkat.Ilyenkor már csak a mütét segithet az állapot megszüntetésében. Az ivarszervek betegségei közül meg kell emliteni a gennyes méhgyulladást a pyometrát, mely az ivarzást követő négy hét alatt alakul ki függetlenül attól,hogy az állat párosodott e avagy nem.A betegség jele a hüvelyből folyó gennyes,véres váladék.Sürgős állatorvosi ellátást,mütétet igényel .Ennek elmulasztása esetén az állat szeptikus sokkban elhullik.

Végezetül felsorolnék néhány olyan tünetet amelyek jelentkezése esetén mindenképpen fel kell keresni állatorvosunkat.Hőemelkedés,láz,hasmenés,hányás,brámilyen változás a táplálkozási és vizivási szoksáokban,görcsrohamok,bármilyen változás a megszokott viselkedésben.

Vissza az oldal tetjére