Viselkedés, szokások:

 

Amikor otthonunkba fogadunk egy macskát szabályos kis müremek lesz a társunkMielőtt azonban megtesszük ezt tudatosulnia kell bennünk annak, hogy egy érző lényt fogadunk otthonunkba 10-15 évre! Nagyon sok téves nézet uralkodik manapság is a macskákkal kapcsolatban és ezek jórésze sajnos egyáltalán nem hizelgő a kis bársonytalpuakra nézve.

 

A macska individualista lény igy minden cselekedetét ebből kiindulva kell megközelitenünk.A hibát mindenki ott követi el,hogy azt várja el a macskától mint a kutyától.Nos,ez tökéletes zsákutca.Aki igy közelit a macskához az semmire sem fog velük jutni.
A macska mint ragadozó éjszakai életet él,napjai legnagyobb részét alvással fogja tölteni.16-18 órát is képesek naponta mélyebben és felületesebben aludni.Ha hajlandó ezen szokásán változtatni az állat, azt irántunk való megbecsüléséből teszi.

Minden macska egyedi lény, a szoros értelmében vett átlagmacska nincs.A vérmérsékletük a félénk visszahuzódótól a bátor, vállalkozókedvüig terjedhet.Azonban minden macska természeténél fogva kiváncsi ,érdeklődő.Ebből adódhanak a kisebb nagyobb balesetek.Ha hosszu évekre kivánunk társsá fogadni egy doromboló pajtást meg kell tennünk bizonyos alapvető biztonsági intézkedéseket.A macskának van térlátása,sőt remek akrobata mégse hagyjuk az erkélykorláton egyensulyozni mert leeshet.Fáradhatatlanul igyekeznek olyan szorult helyzetekbe kerülni ahonnan végül nekünk kell kimentenünk őket.Alap tény az ,ha nem akarod,hogy a macskád megtegyen valamit ne adj neki,lehetőséget rá.Készitsünk cicánknak biztonságos helyeket amelyeken tökéletesithetik egyensulyérzéküket.Szeretnek magasan levő helyeken üldögélni és onnan szemlélni a világot.Ha biztositunk nekik ilyen helyeket akkor nem a butorainkat fogják erre használni.Ugyancsak ennek elkerülésére szükséges a kaparófa.A cicák körme ,ugy mint a mienk folyton nő és ők igy maniküröznek.Kis türelemmel rá is szoktathatjuk őket a kaparófa használatára.Szivesen élesitik körmeiket kötélből készült felületen legyen az henger alaku vagy csak az ajtófélfára felszerelt kötéllel bevont fadarab.

Rendkivül szomorú és bosszantó tévhit, hogy a macskától sok fertőző betegséget lehet elkapni.
Ezzel szemben a macska az egyik legtisztább és leghigiénikusabb állat. Hosszú időt tölt naponta bundázatának és körmeinek tisztán tartásával. Ha ezt elmulasztja az betegség első tünete lehet. A kiscica rendkivül hamar elsajátitja az alom használatát. Természtesen főleg az elején előfordulnak balesetek ,de ezek igen hamar elmaradnak.A macska azonban nagyon kényes és használt alomba nem fogja elvégezni a dolgát. Ennek tisztitása az egyik legfontosabb feladatunk.

A macska hallása rendkivül éles, amit mi normál hangnak érzékelünk az neki akár égzengés is lehet.Erre mindig gondoljunk mielőtt elektronikus eszközeinket nagy hangerővel kivánnánk hallgatni.A macskák renszerint a porszivótól is félnek ,bár akadnak ez alól kivételek akik kifejezetten élvezik ha poszivóval távolitják el bundázatunkból az elhalt szóröket.Ez persze extremitás,ne akarjuk ilyenre szoktatni cicánkat.Erre a célra kiválóan megfelel a macskafésű.

A cicák territoriális állatok. Ezt a tényt elsősorban akkor kell figyelembe vennünk ha több állatot szándékszunk együtt tartani.Minden állat számára biztositani kell a megfelelő egyéni életteret.Szeretnek elbujni kis kuckókba ,erre a célra akár dobozok is megfelelnek.A macskafelszerelés gyártók nagyon sokféle jópofa alkalmatosságot kinálnak nekünk erre a célra.

Ugyanezen okból a macskák vizeletükkel valamint szagmirigyeikkel jelölik meg területüket. Ezek az illatmirigyek a cica pofatájékán, a szeme körül, a nyakán és a farka tövénél helyzekednek el. Ezért látjuk azt,hogy a cicus ezen testtájai valamelyikével dörgölőzik a tárgyakhoz,butorokhoz, sőt hozzánk is. Aki érezte már a macskavizelet szagát,főleg a kandurét egyetért velem abban,hogy ez valóban nagyon kellemetlen akár lakásban akár kertes házban tartjuk a cicát. Utóbbi esetben esetleg szomszédi perpatvarra ad okot,hogy a macska nem feltétlenül tekinti territóriuma határának saját kertünket. Ez a tény az egyik legerősebb indok cicánk ivartalanitása mellett ha nem kivánjuk tenyészteni. Játékok széles tárháza áll rendelkezsünkre az állatkereskedésekben az olcsótól a méregdrágáig amik elszórakoztatják kis barátunkat amig mi távol vagyunk. Nem kell azonban elkeseredni mert a cicus egy papirgolyóval is ugyanolyan jól eljátszik mint egy többszáz forintos csörgő csodával.

Végezetül egy nagyon fontos tény: A macskák nem emlékeznek az elmúlt dolgokra ezért soha ne büntessük őket régebben elkövetett nekünk nem tetsző cselekedetekért! Természetesen ha épp tetten érjük kis doromboló kedvencünket némi csintevésen egy határozott ,de semmiképp nem kiabáló hangnemü NEM, meg fogja tenni a hatását. Mivel a cicák nem szeretik a spriccelő dolgokat egy vizipiszoly is jó szolgálatot tehet erre a célra.
Ha ezt a néhány tanácsot megfogadjuk éveken át nagyon sok örömteli perccel fognak megajándékozni bennünket ezek a csodálatos kis lények.

 

Vissza az oldal tetjére